Aromaterapija je dio fitoterapije (terapija biljkama), a u praksi označava terapiju koja se provodi esencijalnim (eteričnim) uljima.

See the source image

Foto: mojababica.si

Aromaterapija se prakticira u svrhu poboljšanja psihofizičkog stanja i kondicije osobe – kroz ovu se terapeutsku metodu prakticira holistički pristup osobi/klijentu što znači da se na klijenta gleda u cjelini, njegovo stanje se promatra i tretira kroz četiri aspekta ljudskog bića – tjelesni, mentalni, duhovni i emocionalni. Tim principom, klijentu se posvećuje pažnja kao osobi u cjelini: ne promatramo i tretiramo samo simptome, već posvećujemo pažnju osobi u cjelini, uključujemo sve aspekte i stil života osobe.

Zbog svog iznimno bogatog sastava i sposobnosti da djeluju na nekoliko tjelesnih sustava odjednom, esencijalna/eterična  ulja su idealan “alat” za takvu holističku terapiju.

Eterična ulja su moć i energija u zgusnutom obliku. Najočitija vrijednost eteričnih ulja je da božanski mirišu, ali to je tek njihova najslabija kvaliteta. Ona su kompleksne tvari pune energije koje su u biljkama zastupljene u vrlo malim količinama. Nalaze se u raznim dijelovima biljke – cvijetu, listu, korijenu, plodu itd. i predstavljaju esencu biljke, njezinu dušu.

U aromaterapiji eterična ulja dovode se u organizam dišnim putem i kroz kožu. Eterična ulja putem osjeta mirisa stižu do mozga i djeluju na hipotalamus, koji upravlja podsviješću i regulira rad vegetativnog živčanog sustava. Mirisni podražaj iz hipotalamusa aktivira veliki mozak, centar svjesnog mišljenja. To znači da mirisni podražaji dolaze u podsvijest, a tek onda ih svjesno mišljenje spoznaje. Kada Vam treba “trenutak” za Vas ili kada Vas muči ozbiljniji zdravstveni problemaromaterapija Vam pruža ugodno i jednostavno rješenje.

Trajanje aromaterapije: 60 min

Cijena: 200 kn

 

O voditelju:

Marina Križanec : Školovana na Medicinskom fakultetu u Rijeci inženjer  medicinsko-laboratorijske dijagnostike. U udruzi Eterico aromaterapija iz Rijeke kod fitoaromaterapeutkinje Meri Popović  završava kompletnu edukaciju iz prirodne kozmetike, u istoj udruzi pohađa razne radionice iz aromaterapije kod fitoaromaterapeuta Gorana Smirčić i Borisa Oštarić, te aromaterapeutkinje dr vet.med. Tanja Majcen (Aromadog). Gđa Križanec je aromaterapeut  anglosaksonske škole aromaterapije. Edukaciju za aromaterapeuta završila u Ustanovi za cjeloživotno učenje Magistra iz Pule, gdje je ujedno i predavač kolegija  Kemija, Mikrobiologija i Farmakologija eteričnih ulja.