Saznajte više o osnovnim načelima

 

Prema načelima ayurvede sve u ovom svemiru napravljeno je od kombinacije pet elemenata – Zemlje, Zraka, Vatre, Vode i Etera/Prostora. Predefinirana kombinacija pet elemenata rađa tri različite energije u kompleksu tijela i uma svakog pojedinca. 

 

Ove energije ili funkcionalne sile zovu se Pitta, Vata i Kapha. Nepravilna prehrana i način života, stres i utjecaji iz okoline mogu stvoriti neravnotežu u sustavu što najčešće rezultira pojavom bolesti i tegoba. Kada su uravnotežene, „Doshe“ (Pitta, Vata i Kapha) manifestiraju se kao zdravlje i sklad.

 

Ukratko o došama:

 image4  image2  image1

PITTA

Formirana od elemenata vatre i vode. Princip odgovoran za metabolizam i transformaciju – Odlikuje se slijedećim kvalitetama: vlažnim (mokrim), jedkim, oštrim, tekućim i vrućim.

VATA

Formirana od elemenata zraka i prostora. Princip odgovoran za pokrete u tijelu i umu – Odlikuje se slijedećim kvalitetama: svjetlo, hladno, pokretno, suho i fino.

KAPHA

Formirana od elementa zemlje i vode. Princip odgovoran za hidrataciju, vezivanje i prehranu – Odlikuje se slijedećim kvalitetama: spora, teška, stabilna, hladna i masna.

 

image3
PRAKRUTI I VIKRUTI

Svaki pojedinac utjelovljuje specifičnu kombinaciju triju funkcionalnih sila: Pitta, Vata i Kapha. Oni su ugrađeni u svaki sistem i konstituciju kompleksa tijelo/um.
Jedinstvene fizičke, kognitivne, emocionalne i intelektualne karakteristike i ponašanje osobe nazivaju se Prakruti. Kada se Vata, Pitta i Kapha principi stabiliziraju, doživljavamo zdravlje, entuzijazam i sklad.

Neravnoteža bilo koje doše uzrokuje nesklad i izražava se kao bolest. Te se nejednakosti nazivaju Vikruti.
Znajući što je naš Prakruti, naša osobna i jedinstvena priroda može nam pomoći da znamo kako upravljati neravnotežama u našem sustavu (Vikruti)

 

 

LIVING WELL

U vrevi današnjeg modernog života, tajna življenja kvalitetnijeg života je prilagoditi se četirima važnim čimbenicima:

 

  • Prehrana
  • Rutina/Životni stil
  • Mentalna higijena/Stres Menađment
  • Prilagoditi se brzim promjenama iz okoliša

 

Poznavanje osnovne prirode našeg sustava tijela i uma (Prakruti) pomaže u određivanju:

  • Prehrana koja nam najbolje odgovara
  • Optimalna količina i format tjelovježbe
  • Idealna životna rutina
  • Koje tehnike koristiti

 

Ovi koraci prema kompletnoj detoksikaciji postavljaju se prema individualnoj Vikruti (neravnoteži).

Prateći preporučene korake, uspostavljamo holistički način življenja. Zdravlje, sklad i sreća postaju naši svakodnevni drugovi.

 

https://shop.artofliving.hr/ayurvedske-konzultacije

 

AYURVEDSKI STRUČNJAK

Najbolji način da saznate svoju prirodnu konstituciju je 

individualni sastanak s ayurvedskim stručnjakom. 

Različiti ljudi imaju različitu kombinaciju elemenata – Prakruti i Vikruti – i zbog toga će morati ugraditi različite prakse u svom životu.
Stručnjaci u ayurvedi, proučavaju ove drevne tekstove i primjene istih već više od 14 godina, ovaj opsežni trening ih opskrbljuje znanjem za preciznu dijagnozu kod pacijenta. Kako je svaki pojedinac jedinstven, tako je i svaka konzultacija. Svaki je trenutak jedinstven i specifičan za pojedinca.

 

Kao i godišnja doba, naša tijela su također u fluxu. Promjena okoliša, zajedno s kombinacijom elemenata, uzrokuje da se naša tijela mijenjaju, stoga je neophodno redovito održavati konzultacije s vašim Ayurvedskim stručnjakom kako bi vam pomogli održati ravnotežu. 
Kratka biografija dr. Nikhil M. Dongarkar
Dr. Nikhil Mukund Dongarkar diplomirao je na Sri Sri Sveučilištu za Ayurvedsku znanost i istraživanje u Bangaloreu, nakon čega je doktorirao za liječnika opće prakse završio na Gujarat Ayurved sveučilištu u Jamnagaru. Specijalizira se u Nadi Parikshan, ayurvedskom načinu liječenja raka, dijabetesa, kao i poremećaja izazvanih određenim životnim stilom. Bio je savjetnik u Sri Sri Ayurveda klinici u Vadodari. Pošto dr. Nikhil spada u treću obiteljsku generaciju onih koji su proučavali područje Ayurvede, već od malene je bio vrlo ambiciozan da postane ayurvedski savjetnik. Izložen ayurvedskom okruženju, prati ayurvedski način života. Osobno vrijeme provodi planinareći, istražujući tako nova mjesta, te usput stječe nove prijatelje

INFORMACIJE O AYURVEDSKIM KONZULTACIJAMA U HOTELU KORINJAK

Svaka ajurvedska konzultacija traje oko 1 sat, u kojoj vam Dr. Nikhil Dongarkar pomoću pulsne dijagnostike odredi vaše probleme i prema tome daje sve preporuke i savjete za stvaranje ravnoteže u tijelu/umu (traje cca pola sata), te dodatno vrijeme s obučenim ayurvedskim asistentima za sva dodatna pitanja.

 

VAŽNO: Vrlo je važno da ne jedete ništa i da ne pijete ništa osim vode najmanje 2 sata prije konzultacija, tako da liječnik može nesmetano očitati vaš puls i vidjeti koji su disbalansi u vašem tijelu/umu.

 

https://shop.artofliving.hr/ayurvedske-konzultacije

 

SRI SRI AYURVEDA

Osnovana 1981. godine u Indiji, Sri Sri Ayurveda je od tada dostupna kako bi podržala vitalno zdravlje i opći sklad. Nudimo autentične ajurvedske usluge i proizvode za uravnotežen, cjelovit i zdrav način života.