Obećanja zalazećeg sunca - fotografski & joga retreat

O FOTOGRAFIJI KAO ALATU OSOBNOG RAZVOJA

Ovaj program kombinira fotografiju kao kreativni osnažujući čin s jogom koja je i tjelesna i mentalna disciplina, te ima elemente mindfulness prakse. Krajnja svrha programa je pružanje odmora i osnaženja uslijed vremena u kojem svatko na svoj način proživljava globalnu nesigurnost i nestabilnost društva kakvog poznajemo.

Istina je da svi neprestano fotografiramo, upravo zato jer intuitivno osjećamo da se tako povezujemo s mjestom na kojem jesmo, sidrimo se u sadašnjem trenutku, fokusiramo se na samostalno odabrane motive vanjskog svijeta, na utišane fenomene unutarnjeg. Pomažemo na taj način sebi da se makar na trenutak odmaknemo od opterećujućih ambicija i tjeskoba koje proizvode, da se dublje povežemo sa sobom. Kroz seriju fotografskih zadataka pokušat ćemo zajedno vidjeti svijet drugim očima, kako bi dosegnuli zaigrano stanje uma – lagano, ali budno i prijemčivo za nove uvide.

Naknadna analiza snimljenih prizora i njihovo povezivanje sa osobnim narativima može nas odvesti i dalje – do zaboravljenih vizualnih sjećanja, do odjeka naših početaka i napuštenih snova. Tijekom takvih procesa lakše ćemo identificirati mjesto na kojem se nalazimo na vremenskoj crti svog života i, eventualno, dobiti jasniji osjećaj smjera kojim treba krenuti.

Dijeljenje priča o fotografijama u sigurnom okruženju grupe – uz prethodno osvještavanje i razvijanje vlastitih vještina fotografiranja, svjesno istraživanje zakopanih i aktivnih emocija kroz fotografske zadatke, vođene i slobodne (auto)refleksije – čini ovaj program terapeutski u svojoj srži. U tom smislu nije zanemariv ni blagotvoran utjecaj mediteranskog ambijenta otoka Iža, koji u znatnoj mjeri pomaže doživljaju senzacija tijela i otvaranju novim spoznajama.

A za sudjelovanje u fotografskom dijelu programa ne trebate ništa više od pametnog telefona ili tableta, iako su dobrodošle i sve druge vrste digitalnih kamera.

Tema: OBEĆANJA ZALAZEĆEG SUNCA

Kraj ljeta i najava jeseni u mnogima od nas izazivaju neugodne osjećaje. Ne čudi to kada se prisjetimo da ljeto u književnosti i psihološkim teorijama često simbolizira ispunjenje težnji i poželjno stanje bivanja. Ipak, da li bi ljeto bilo toliko poželjno da je vječno?

Razumijevanje kako godišnja doba označavaju faze različitih vrsta promjena s kojima se neizbježno suočavamo tijekom života olakšava nam prihvaćanje, pa čak i uživanje u melankoličnom raspoloženju kraja ljeta i početka jeseni. Ako jesen k tome dočekamo na Mediteranu, dok je još uvijek toplo za kupanje u moru, na otoku Ižu koji se uspješno odupire masovnom turizmu, vedar upliv u novu sezonu životnih izazova zagarantiran je.

Uostalom, nije nam prvi put da prolazimo putem od jeseni i završetaka, kroz nepoznate zimske tmine, ponovo pronalazeći nove puteve prema uvijek obnavljajućem proljeću i darovima ljeta. I zato ćemo se kao oproštaj s još jednim velikodušnim ljetom, radujući se putu koji vodi prema sljedećem, voditi mišlju Alberta Camusa:

“Usred zime, konačno sam shvatio da u meni živi nepobjedivo ljeto.

I to me čini sretnim. Bez obzira koliko me svijet snažno pritiskao, u

meni postoji nešto jače – nešto bolje, što se istom snagom odupire.”

Naši su programi prilagodljivi različitim potrebama sudionika, ali uvijek vođeni idejom osnaživanja onih koji žele povećati svijest o sebi, samo-efikasnost i otpornost na probleme kao preduvjete smislenijeg i sretnijeg života. Osmišljavamo ih podjednako za ljubitelje fotografije, joge, prirode i istraživače svog unutarnjeg svijeta. Želimo pomoći ljudima da se oslobode negativnih misli i osjećaja, da se ponovno povežu sa svojom unutarnjom vedrinom, i da pri tom, ako tako požele, razvijaju umjetničku stranu svojih fotografija.

ASHTANGA VINYASA YOGA & PRANAYAMA

Znanstveni dokazi pokazuju da redovito vježbanje joge može poboljšati fleksibilnost, pokretljivost, snaga i ravnotežu tijela, ali i to da unaprjeđuje sposobnost upravljanja stresom i time mentalno zdravlje. Osim vježbanja specifičnih pokreta i položaja, tzv. asana koje istežu i jačaju zglobove, ligamente i mišiće, joga je disciplina kontrole daha i čin meditacije koji doprinosi svijesti o sebi u sadašnjem trenutku.

Na ovom retreat-u ćemo prakticirati tradicionalan dinamičan stil Hatha joge –  fizičku jogu zvanu Astanga vinyasa joga. Vježbat ćemo je na Mysore način, tako da će praktikanti ovog stila biti posebno savjetovani uz asistencije u položajima.

Ovaj naizgled vrlo napredan stil joge, na ovom retreat-u bit će prilagođen i apsolutnim početnicima, a Pranayame tehnike disanja i meditaciju, kao dodatne alate za održavanje zdravog tijela, uma i duha – prakticirat ćemo, osim uz joga asane i zasebno.

DNEVNI RASPORED

20.09.

                  18:00 – 19:30 …………………………. večera

                   19:30 – 21:00 …………………………. radionica fotografije

21., 22., 23.09.

                  7:15 – 7:45 …………………………….. vježbe pranayame disanja

                  7:45 – 8:45 …………………………….. joga

                  8:45 – 9:00 …………………………….  meditacija

                  9:00 – 10:00 ………………………….  doručak

                  slobodno vrijeme za fotografiranje i istraživanje

                  19:00 – 20:00 ………………………….  večera

                  20:00 – 21:30  …………………………. fotografska radionica

24.09.

                  7:15 – 7:45 …………………………….. vježbe pranayame disanja

                  7:45 – 8:45 ……………………………..  joga

                  8:45 – 9:00 …………………………….  meditacija

                  9:00 – 10:00 ………………………….   doručak

 

Cijena programa: 200 Eura

 

O VODITELJICAMA PROGRAMA

DUŠKA BOBAN splitska je umjetnica i pedagoginja s diplomom Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te stručnim magisterijem s Akademije za umjetnost i dizajn u Ljubljani. Dodatno se usavršavala na području medijske kulture, dizajna za društvene promjene i terapeutske fotografije. Uz redovno izlaganje u muzejima i galerijama, ima sedamnaestogodišnje predavačko iskustvo u nastavi fotografije, videa i medijskih projekata. Vodi radionice fotografije za različite dobne, društvene i profesionalne skupine. Više o njenom umjetničkom radu možete saznati na www.duskaboban.net

GORANA VEŽIĆ je joga učiteljica i modna dizajnerica koja je diplomira 2002. na Pomorskom fakultetu sveučilišta u Splitu. Nakon trogodišnjeg rada u struci, okrenula se izvornim interesima – umjetnosti i dizajnu. Posljednjih dvadeset godina u Splita vodi modnu galeriju Arterija. Od 2000. godine bavi se jogom, a ubrzo se opredjeljuje za joga stil Ashtanga, koji podučava od 2010. godine. Dugi niz godina redovno odlazi u Indiju na usavršavanja, ali i kao organizator retreat-ova. Trenutno vodi Ashtanga jogu u splitskom Yoga Corneru.

informacije i rezervacije: duskaboban@gmail.com

copyrite: Duška Boban / www.scarabay-photography.com

Obećanja zalazećeg sunca – fotografski i joga retreat – pdf brošura

Translate