RADIONICA TERAPEUTSKE FOTOGRAFIJE

Radionica TERAPEUTSKE FOTOGRAFIJE

VJEČNO LJETO

Na samom kraju formalnog proljeća na našem otoku Ižu, uz ostalo, priredili smo novi fotografski programa: radionicu terapeutske fotografije namijenjenu svima koji osjećaju da su iza sebe ostavili različite vrludave, moguće i kvrgave puteve, ali da se sada otvaraju novi obzori dugo iščekivanog ljeta.

Naime, u teorijama koje se bave reakcijom čovjeka na neizbježne životne promjene, godišnja doba označavaju različite faze tranzicije. Jesen tako obilježava kraj, zima prazninu, a proljeće preporod i rast. Ljeto se ne spominje, jer znamo:

Ljeto je cilj. Ljeto je nagrada. Ljeto je ljubav. Ljeto je život ispunjen smislom.

Ali prvo, što je terapeutska fotografija?

Sveprisutnost fotografije u suvremenom društvu može se pripisati između ostaloga i terapeutskom učinku koji sam čin snimanja, kao i naknadno promatranje i arhiviranje fotografija ima, bili mi njega svjesni ili ne. Koliko je velika potreba za vizualizacijom vlastitih doživljaja i ideja najbolje svjedoči popularnost društvenih mreža. Jer, fotografija je medij koji ima moć potaknuti dijalog, međusobno razumijevanje i povezanost, kao i osjećaj vlastite posebnosti. Kada se koristi svjesno, programirano tj. s namjerom, može dovesti do smanjenja stresa, povećanja motivacije i kreativnosti te posljedično samopouzdanja, samoučinkovitosti i opće otpornosti na izazove.

Fotografijom možemo uspješno istražiti sliku o sebi i važne nam odnose, izraziti emocije, uvjerenja i stavove, ali i poboljšati komunikaciju s drugima. Svjesno istraživanje pritajenih i aktivnih emocija kroz fotografske zadatke, vođena ili slobodna razmišljanja o snimljenom te razmjena iskustva unutar grupe čine programe terapeutske fotografije moćnim alatom samopercepcije.

Sposobnost terapeutske fotografije da otkrije skrivene premise naše svjesnosti potječe iz perioda života kada nismo imali riječi da izrazimo ono što smo doživjeli. U najranijem djetinjstvu vid je bio dominantan osjet svijeta oko nas, a slike prevladavajući most između unutarnjeg i vanjskog svemira.

I zato vas pozivamo da se priključite osvještavanju ideje ljeta, da uspostavite odnos spram nekog svog svjetla, više ili manje opipljivog cilja, da se zapitate koliko ste mu blizu?

Ako ste dosegli mudrost Albert Camusa pa „shvaćate napokon da usred zime u vama postoji nepodjeljivo ljeto“, ova vam radionica može pomoći da ljepotu te spoznaje uokvirite u fotografije, da je razvijete, produbite, podijelite, da je tako učvrstite, da je proslavite.  

I nije bitno kakva je zima iza vas – blaga ali ipak siva i zbunjujuća; ili možda oštra kao Murakamijeva oluja – fotografijom možete osvijestiti kroz što ste prošli i gdje ste stigli, možete se neočekivanom prečicom vratiti sebi.

“Jednom kad oluja prođe, nećeš se sjećati kako si je preživio. Nećeš biti siguran ni da li je oluja zaista prošla. Ali jedna će stvar biti sigurna. Kad preživiš oluju, nećeš biti ista osoba kao prije nje. Upravo zbog toga oluje i postoje.”

                                                                   Haruki Murakami, „Kafka na žalu“

Što god se nalazi iza ili ispred točke na kojoj jeste, pozivamo vas da nam se pridružite u posvećenom promatranju i snimanju probuđenog svijeta oko nas i u nama samima.

Fotografiranje, osobito osviješteno, blisko je mindfulness tehnikama, jer nas upućuje na pauziranje ustaljenog toka misli; na fokus i vanjske senzacije čije opažanje ima korijene u našem duhu; na svjesno bivanje tu i sada.

Osim toga, jedan od očekivanih ishoda radionice je i unaprjeđenje vizualne kulture i fotografskog izričaja, pa program preporučamo i svim ljubiteli(ca)ma ovog emocionalno moćnog medija.

Za sudjelovanje, potreban vam je samo fotoaparat vašeg pametnog uređaja, ili neki drugi digitalni, te volja da o snimljenom pričate u mjeri koju samo vi određujete. S obzirom da će polaznici/ama biti omogućeno printanje fotografija, preporučamo da na otok ponesete privlačnu bilježnicu u koju ćete lijepiti fotografije i zapisivati misli, sjećanje, snove…

O voditeljici:

Duška Boban je vizualna umjetnica, koja je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a potom magistrirala vizualne komunikacije na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani. Dodatno se usavršavala na području medijske kulture, dizajna za društvene promjene i terapeutske fotografije. Uz redovno izlaganje u muzejima i galerijama, ima 17-godišnje predavačko iskustvo u nastavi fotografije, videa i medijskih projekata. Vodi radionice za fotografije za različite dobne i društvene skupine te usavršavanja pedagoga iz cijele Europe na temu uloge fotografije u nastavnim procesima. Krajem prošle godine plovila je na japanskom brodu Peace Boat, koji promovira mir, ljudska prava i održivi razvoj, vodeći radionice fotografije i podučavajući o fotografiji kao alatu društvene promjene i osobnog razvoja.

Više o njenom radu možete saznati ovdje:

www.duskaboban.net

www.scarabay-photography.com.

UVJETI:

Radionica će se održati kroz 6 susreta, a cijena joj iznosi 180 Eura. Maksimalan broj polaznika je 12. Sudjelovanje možete prijaviti do 1. lipnja 2024. na mail duskaboban@gmail.com, koji vam stoji na raspolaganju i za sva druga pitanja.

Nadamo se da ćete nam se pridružiti u zajedničkom dočeku ljeta i uronu u osvježavajuće iskustvo fotografiranja i pričanja o snimljenim pogledima.

Brošura radionice: klikni ovdje 

Translate