GLas je moj univerzum

Grlo je organ prihodnosti. Človek niti še ne sluti, kaj vse bo lahko ustvarjal z njim.

                                                                                                Rudolf Steiner

Po glasu sem te spoznala. Imaš lep glas. Dober glas seže v deveto vas.

Glas je še neodkrit misterij. Je tvoja duhovna moč. Glas je bolj ti, kot tvoje ime.

Ali maš občutek, da nekaj blokira tvoj glas? Se tvoj jaz lahko izraža? Koliko notranjih glasov ti pravi, da bodi tiho, da ne zmoreš? Ti pa slutiš in veš, da se je v tebi nabralo toliko neizrečenega, neizpetega.

Z glasom in glasovi jezika ali tako imenovanimi glásniki in zavestnim delom z njimi se lahko opolnomočiš in naučiš presvetliti blokade in spregovoriti, zapeti svobodneje.

V povezavi s tvojo dušo se naučiš lahko ustvarjalneje izražati. Vneseš v glas več barv in odnosov s preprosto odločitvijo, da sam-a izbiraš, kako boš govoril-a, pel-a.

Z aktivno izgovorjavo in vajami za oblikovanje govora lahko izboljšaš zven svojega glasu.

Z gibanjem in zavestno hojo v ritmu besed in melodij povežeš vse elemente v celovitost in je uporaba glasu v tvoje celostno zadovoljstvo.  Udejanjanje.

Samozdravljenje se spontano sproži v prvem trenutku, ko začneš zavestno uporabljati glas. Telo je instrument tvoje duše. Glas ga lahko pomladi. Kako je to mogoče?

Ker smo ustvarjeni iz božje preje, ker smo duhovna bitja. Po božji besedi. Ker je vse ustvarjeno po njej. In ker naš Jaz in duša prinašata te moči skozi naše eterično in fizično telo ko govorimo ali pojemo.

Kako lahko naredim svoj glas bolj živ? Da bo moj glas hrana meni in drugim, ki jim je namenjen.

Zven glasu nastane iz naše namere in potrebe po izražanju in se oblikuje kot eterični tok, ki priteka k nam v zraku. Z našo namero pritegnemo k sebi zdravilne sile, sile zavesti in z njimi prežamemo svoja telesa, še preden zazveni naš glas. Vsebina glasu je lahko polna esence, ki je po sami naravi duhovnega izvora, ali pa je suha in mrtva snov in naš glas pada na drugega človeka kot trdo kamenje.  Se vam kdaj naježi koža, ko koga poslušate? Se zatrese vaša duša? Gotovo ima tisti človek dober stik z izvorom in z ljubeznijo govori resnico, poje o lepoti.

Z vajami ozaveščanja etrskih tokov in mehčanjem stika z lastnim fizičnim in eteričnim telesom s pomočjo dihanja in odkrivanja rabe glasnikov svoj glas osvobodiš pretirane vpetosti v zemeljskost in čustvenost in v stiku z duhovnimi bitji glasnikov ponovno vzpostaviš duhovno povezavo z izvorom besede in glasu. Sprostiš svoj lastni dostop do večjih razsežnosti svojega življenja. V objektivno realnost glasov. Bodisi za samozavedanje, v umetniške, pedagoške, terapevtske namene ali v poslu, ni pomembno, pomemben je ta tvoj stik. Potem tudi bolj veš za namen in smisel.

Zven, govor sam po sebi je gibanje, je tok, ki ga slišimo. In gibanje telesa je zven, govor, ki ga vidimo, pravi Rudolf Steiner.

Ko govorimo, dajemo iz sebe glas. Tvorjenje glasu je kompleksen proces, kot novorojenčki imamo v začetku pojoč glas, govora pa se učimo v prvih dveh letih življenja kot otroci, dokler ne spregovorimo in pričnemo popotovanje sporazumevanja.

GLÁSNIKI

Ena prvih vaj je poleg zavestnega izdihavanja in odpiranja naravnemu dihu prepoznavanje zvenenja soglasnikov in samoglasnikov, saj predstavljajo dve različni območji človeškega bitja.

Eno krepi in osvetljuje eterično telo, drugo astralno, oziroma je izraz duševnih  kvalitet, ki zasijejo skozi telesa v ta svet zemeljskega življenja.

Celotno človeško bitje je slika vesolja.  Je makrokozmos v malem. S fizičnimi očmi vidimo zgolj telo, z zaznavami ozaveščenega dela z glasovi pa odstremo njihove etrske, duševne in duhovne sile, ki oblikujejo človeka.

 

Na primer samoglasnik I (-i) nas podpre pri umestitvi med našo duhovno zvezdo in središčem Zemlje kot os, kot vertikala.  Soglasnik M kot glas zodiakalnega bitja Vodnarja pripomore k povezovanju, pretakanju vseh nivojev človeka v celost in krepi polni izdih. Pri zavestnem delu oblikovanja glasu spoznamo tako duhovne moči vseh temeljnih glásnikov. V glasu in gibu.

Z vajami za glas ozavestimo in se učimo zaznati tudi namero našega bivanja v polju hare.

GLASBILA, ZVOČILA – telo, gong, glasbene vilice, lira

Pri delu uporabljamo lasten instrument, svoje telo.

Pri uglaševanju pa glasbila in zvočila z uglasitvijo na naravno lestvico tonov, ki imajo ohranjen spekter nadtonov in podtonov (Pitagora). Z uporabo gonga in uglaševalskih vilic vzpostavimo tonsko polje, v katerem se spontano zgodi uglaševanje osebnega biopolja in v skupini je to lahko močnejši učinek.

 

Skupinski O v kristalno čistem morju Iža, glas Jupitra in osebni A, glas Venere. Z izleta okrog otoka. Na poti z barko smo doživeli božanski sončni vzhod, srečali delfine in zapeli. Postali smo kozmična ladja vsemirja.

 

 

DUHOVNA BESEDILA, POEZIJA, LJUDSKE PESMI

Pri govoru bomo vadili z duhovnimi besedili in izbrano poezijo za določen dan v tednu in planet, ki mu vlada.

Pri petju pa s preprostimi ljudskimi pesmimi, ki imajo ohranjen stik s kraljestvi narave in vesolja.

Predznanje ni potrebno.

Dobrodošli!

 

Rezervacije in prijave: https://korinjak.com/rezervacija/ ali recetpion@korinjak.com

Informacije za seminar lahko na : glas@ljobajence.eu

Cena za seminar: 150 eur

Ljoba Jenče, vodja seminarja

Je več desetletij posvetila raziskovanju ustne kulture, ljudskemu petju in duhovnim močem naravnega glasu, kakor tudi povezav z eteričnimi in drugimi razsežnostmi Zemlje in Vesolja. S študijem antropozofskega gradiva in udeležbo na izobraževanjih ustvarjalnega oblikovanja govora, eteričnega petja in tonalnega zavedanja je poleg aktivnega petja in pripovedovanja na odrih sveta (gostovala je na šestih celinah od Tibeta in Indije, Avstralije, Afrike, Argentine, Kanade, po Evropi) razvijala ves čas tudi svojo metodo ozaveščanja povezave glasu s kraljestvi narave. Glásniki je poimenovala svoje delavnice in vadnice, ki jih je zasnovala na lastnih izkušnjah zbiranja in stika s starimi kulturami ter znanju, ki ga je pred sto leti človeštvu posredoval Rudolf Steiner in temeljijo na duhovnih močeh glasov, ki izvirajo iz Zodiaka in planetov. Kot novo umetnost je razvil evritmija, ki pa je lahko umetniška, pedagoška in zdravilna, v dramski umetnosti pa umetnost oblikovanja govora.

Neizbrisljivo sled pa so na njeni poti zbiranja ljudskega gradiva odtisnili ljudske pevke in pevci, nosilci davne kulture, ki se je prenašala z živim glasom iz roda v rod. Ljudje so uporabljali mnemotehniko pomnjenja in se s svojim glasom in delovanjem odtisnili v etrski spomin Zemlje. Mnemotehniko danes opuščamo, saj smo pričeli bolj zaupati tehnologiji računalniških diskov, kot lastnim kapacitetam spomina. Posledično živimo v poplavi pojavov kot so demenca in upadanje zmožnosti pozornosti in koncentracije pri otrocih. Zavesten trud za aktivno rabo glasu ima torej večdimenzionalni pomen, torej tudi za spomin in ohranjanje človečnosti, sposobnosti samoohranitve in preživetja prihodnjih rodov in je najbolj neposredna pot do naravnih moči in zdravja.

Torej, vrnimo se k izvoru lastnega glasu in spomina, okrepimo lastne moči z ustvarjalno uporabo samih sebe. Dan nam je dar. Živimo ga na polno!

 

Kontakt: www.ljobajence.eu  E: glas@ljobajence.eu

 

Translate